RAFCIKLUS i Insight : EKO ODRŽIVA SURADNJA

Od ožujka 2018. odlučili smo poboljšati i obvezati se na okoliš, zamjenjujući pakiranje svih Insight proizvoda novim komponentama izrađenim od recikliranih ili biljnih materijala.

Posebnu smo pozornost posvetili odabiru materijala naljepnica:

  • sve naljepnice proizvoda na bocama ili staklenkama izrađene su od materijala koji sadrži najmanje 25% recikliranih PET smola;
  • sve naljepnice su izrađene su od plastike dobivene od šećerne trske, kao i sama ambalaža.

Iznad svega, pridružili smo se projektu RafCycle®, koji promovira UPM Raflatac, program razvijen za oporabu i poboljšanje otpada s etiketa tijekom njihovog životnog ciklusa.

 

Tko je UPM Raflatac?
Svjetski je lider u proizvodnji i isporuci filmova i papira za samoljepljivo etiketiranje.

UPM Raflatac sakuplja otpad s etiketa od svojih partnera, kao što je Insight, i reciklira ih na nekoliko načina. Stoga može ponuditi program koji može poboljšati kružno gospodarstvo, pomažući svojim partnerima da postanu odgovornije tvrtke.

 

Što je RafCycle?
Ovo je inovativan koncept recikliranja koji se temelji na ponovnoj upotrebi otpada nastalog ljepljivim naljepnicama za stvaranje novih materijala.

Ovisno o zemljopisnom području, otpad s etiketa obično se odlaže na odlagališta i isti ponovo pretvara u energiju. Koncept RafCycle i pristup zasnovan na kružnoj ekonomiji omogućava izbjegavanje korištenja odlagališta otpada jer program RafCycle daje nusproizvodima samoljepljivih etiketa novi život kao papirnati nosači, kompozitni materijali ili energija.

 

RafCycle obnavlja nusproizvodesa  ljepljivih naljepnica namijenjenih spaljivanju ili odlaganju na odlagalište i pretvara ih u “vraća u život”. Transformacija otpada u resurse ključni je koncept kružnog gospodarstva i važan je element u pristupu održivosti. Otpad od obrade naljepnica, ostataka i matrica upotrebljava se i usmjerava u otpad u energiju na UPM tvornicama papira i koristi se kao gorivo (Waste To Energy). Umjesto toga silikonizirani nosači se obnavljaju i šalju na recikliranje u UPM tvornicu papira kako bi se transformirali u novu celulozu koja će postati novi papir. Raflatac je stoga u stanju pretvoriti otpadni materijal s etikete u tri konačna proizvoda:

  1. Nosači za papir
    Koncept RafCycle i ekskluzivna tehnologija dostupna samo putem UPM-a omogućuju desilikonizaciju nosača papira i njihovo recikliranje u obliku celuloze i papira. Trenutno se u Europi godišnje prikupi gotovo 10 000 tona potpore koje se reciklira kao grafički papir. Ponovna upotreba recikliranih drvenih vlakana u papirnatim proizvodima predstavlja rješenje zatvorenog kruga i predstavlja sjajan primjer kružnog gospodarstva na djelu.

 

  1. UPM ProFi® kompozit
    U Njemačkoj se nusproizvodi proizvodnje i obrade naljepnica mogu ponovno koristiti kao sirovina za kompozitne proizvode UPM ProFi®.

 

  1. Energija
    U UPM tvornicama papira, visoko učinkovita postrojenja za kombiniranu toplinu i energiju (CHP, kombinirana toplina i energija) omogućavaju  da se otpad od etikete koristi kao gorivo.

 

Ako želite saznati više o Rafcycle svijetu, evo poveznica:

  • https://www.upmraflatac.com/emea/it/sustainability/sustainable-value-chain
  • https://www.youtube.com/user/upmraflatac
  • https://www.youtube.com/watch?v=2ug-T6siS-s

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)